PRAVI AJDOVI ŽGANCI
Po receptu, ki je šel iz roda v rod. Mene je naučila moja mama Albinca.
Žgance je najbolje kuhati v visokem loncu. V 3-litrski lonec damo 2 l vode in po okusu solimo (naprimer pol žličke soli). Nato zavremo vodo. Ko zavre odstavimo lonec s plošče in na hitro vsaujemo v krop 1/2 kg ajdove moke. Damo lonec nazaj na grelno ploščo in pustimo da krop prekrije moko. Tako kuhamo 10 min in pazimo da voda ne prekipi. Po 10 min napravimo z ročajem kuhalnice luknjo v sredini moke tako da krop skozi to luknjo prelije moko. Tako kuhamo še 10 min. Nato odlijemo 2/3 vode v posebno posodo. Pričnemo mešati od strani proti sredini da se vsa preostala voda vmeša v moko. Moja mama je vedno pravila, da se žganci kuhajo na vilicah. To pomeni da je bolje odliti malo več vode, nato se meša in postopoma dodaja prej odlita voda toliko časa, da dobimo zaželjeno velikost grudic žgancev. Nato žgance zabelimo z izbrano maščobo ( stopljeno maslo, olje, kokosovo maslo, mast) Ni dobro uporabiti olje z okusom kot je bučno ali olivno, ker to žgancem spremeni okus. Najboljši so s kislim zeljem, jogurtom, kislim mlekom , obaro itd.
Žganci in kislo zelje je bila hrana mojega otroštva in še sedaj, jo imam najraje.