top of page

AJDOVI ŽGANCI S KISLIM ZELJEM

POTREBUJEMO:

500 g domače ajdove moke

Kislo zelje

Jajce

Maslo (za zabelo žgancev)

PRIPRAVA:

Najprej skuhamo žgance. Jaz jih pripravljam po receptu, ki je šel iz roda v rod.

Mene je naučila moja mama Albinca. Žgance je najbolje kuhati v visokem loncu.

V 3-litrski lonec damo 2 l vode in po okusu solimo (naprimer pol žličke soli). Nato zavremo vodo. Ko zavre odstavimo lonec s plošče in na hitro vsujemo v krop 1/2 kg ajdove moke. Damo lonec nazaj na grelno ploščo in pustimo, da krop prekrije moko. Tako kuhamo 10 min in pazimo da voda ne prekipi.

Po 10 min napravimo z ročajem kuhalnice luknjo v sredini moke tako da krop skozi to luknjo prelije moko. Tako kuhamo še 10 min. Nato odlijemo 2/3 vode v posebno posodo. Pričnemo mešati od strani proti sredini, da se vsa preostala voda vmeša v moko. Moja mama je vedno pravila, da se žganci kuhajo na vilicah. To pomeni da je bolje odliti malo več vode, nato se meša in postopoma dodaja prej odlita voda toliko časa, da dobimo zaželjeno velikost grudic žgancev. Nato žgance zabelimo z izbrano maščobo ( stopljeno maslo, olje, kokosovo maslo, mast).

Ni dobro uporabiti olje z okusom kot je bučno ali olivno, ker to žgancem spremeni okus. Medtem skuhamo še kislo zelje. Enostavo ga iz lončka stresemo v posodo skupaj z njegovo lastno vodo in dodamo še skodelico vode.

Jed pripravimo tako, da na krožnik najprej naložimo kislo zelje, čez razporedimo ajdove žgance in na vrh damo jajce na oko.

To je bila moja najljubša jed iz otroštva:) Dober tek.

Izbor najboljših
Zadnje objave
bottom of page