POSKUSNI IDRIJSKI ŽLIKROFI

09.03.2014

POTREBUJEMO:

Testo:

do 300 g bele moke

1-2 jajci

olje

voda ali mleko (po potrebi, da nastane testo mehkejše)

 

Nadev:

do 500 g krompirja

do 50 g prekajene sesekljane slanine

50 g čebule

drobnjak

črni poper

sol

majaron

 

PRIPRAVA (recept je povzet po knjigi Okusi Slovenije):

Priprava in valjanje testa.

Testo zamesimo iz jajc, vode in mleka in naj bo mehkejše kot za rezance. Testo naj se gnete tako dolgo, da postane prožno in raztegljivo in naj se ne oprijema rok in deske. Ko ga prerežete mora biti gosto in brez luknjic.Nato oblikujemo hlebček, ki ga po površini premažemo z oljem, pokrijemo, da se ne izsuši in pustimo počivati vsaj pol ure.

 

Priprava nadeva in oblikovane kroglic

Za nadev je osnova kuhan, še topel krompir, ki ga najprej pretlačimo. Toplemu krompirju dodamo, na maščobi popečeno prekajeno sesekljano slanino s prepraženo čebulo in dodanimi začimbami (majaron, drobnjak, črni poper, sol). Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo voljno zmes.

 

Nadev ne sme biti ne drobljiv ne premehak, zato mu po potrebi dodamo maščobo. Iz nadeva oblikujemo enakomerne, za lešnik velike kroglice (premer 1 – 1,5 cm).

 

Oblikovanje žlikrofov

Predhodno pripravljeno in spočito testo na tanko razvaljamo na debelino 1-2 mm. Na razvaljano testo za žlikrofe polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Testo nato razrežemo na kvadratke in naredimo kot vrečko za polnilo. Zgoraj v vsakega vtisnemo vdolbinico in pri tem pazimo, da testa ne pretrgamo. Tako dobijo žlikrofi značilno obliko klobuka.

 

Maksimalne mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino (višina je merjena na sredini žlikrofa, na robovih so žlikrofi malo višji).

 

Kuhanje žlikrofov

Žlikrofe stresemo v vrelo slano vodo, pomešamo in pokrijemo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamemo jih iz kropa in takoj serviramo.

 
Please reload

Izbor najboljših

AJDOVA KAŠA S KISLO REPO

13/06/2019

1/10
Please reload

Zadnje objave

28/12/2015

3/7/2015

Please reload

Naslov

Darja Kürner

Mošnje 18/e 

4240 Radovljica

T 040 857 818

darjakurner@gmail.com

EKO DARJA je vključena v program

razvoj podeželja

PRP-EU-SLO-barvni.jpg

-    10 Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, 
-    11 Ekološko kmetovanje, 

Preberi o nas:

Kontrolira SI-EKO 001

Kmetijstvo Slovenije