top of page

AJDOVA KAŠA S KISLO REPO

POTREBUJEMO:

(Za 2 osebi)

200 g domače ajdove kaše (ima drugačen okus od kupljene)

1 velik por

100 g gob

300 g kisle repe

Oluščena (jedilna) konoplja

Dokler imamo še možnost kupiti kislo repo, poskusite s pripravo odlične domače jedi. V nadaljevanju preberite, zakaj je dobra, najprej pa vam zaupam recept:

V rahlo oslojeni vodi skuhamo ajdovo kašo. Kuhamo jo po enakem načelu kot riž. Dve veliki skodelici ajdove kaše, 4 skodelice vode. Ajdova kaša se kuha od 15- 20 min, pomembno je, da zrno poči in s tem kaša postane mehka.

Istočano kuhamo tudi kislo repo. Kuhamo jo v lastnem soku in dodamo še skodelico vode. Kuhamo jo na zmernem ognju.

Kaši sem tokrat dodala še sezonsko zelenjavo, ki sem jo pripravila po že znanem postopku. Na olju najprej popražimo na koščke narezan por in gobe. Zelenjavo raklo osolimo in začinimo s česnom v prahu. Pripravljeno zelenjavo nato vmešamo v ajdovo kašo in postrežemo okusno, zdravo in beljakovinsko bogato jed.

ZAKAJ JE REPA ODLIČNA?

Redki vedo, da je repa odlična zelenjava in da deluje zelo čistilno. Naše telo obogati s pomembnimi balastnimi snovmi, ki pospešijo vašo prebavo. Repa je tudi bogat vir kalcija, natrija, kalija, magnezija in železa. Vsebuje številne vitamine, največ iz skupine B (B1, B2, B3). Folna kislina in antioksidanti v njej pa zavirajo procese staranja.

repa vsebuje tudi vitamin K, ki razmaščuje in čisti kri. Kisla repa pa je še posebej odlična za čisčenje sečnih poti, saj deluje antiseptično. Vse njene sestavine spodbujajo delovanje žlez ter pospešujejo prebavo, zavira delovanje karcinogenih snovi in tako preprečuje raka na črevesju.

ZAKAJ JESTI AJDOVO KAŠO :

Ajda vsebuje kakovostne beljakovine, ki imajo primernejšo sestavo kot beljakovine mesa, mleka ali soje. V primerjavi z drugimi žiti ima več balastnih snovi, ki varujejo prebavila pred rakom in drugimi boleznimi. Ajda je primerna tudi za bolnike s celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Gluten je sestavni del beljakovin, shranjenih v endospermu določenih vrst žit. Gluten je pri različnih vrstah žit različen. Značilnost glutena ali lepka je, da veže vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa.Nekatere od glutenskih beljakovin se imenujejo prolamini in ti povzročajo poškodbe na sluznici pri ljudeh s celiakijo. Ajda tega proalminov ne vsebuje, zato jo uvrščajo med žita, ki jih bolniki na brez glutenski dieti semjo uživati.

Kombinacija vseh sestavin je več kot odličen razlog, da se jed, ajdova kaša in repa večkrat znajedejo na vašem jedilniku.

Dober tek!

Izbor najboljših
Zadnje objave
bottom of page