top of page

konoplja

Konopljino olje

Konopljino olje pridobivamo s stiskanjem semen industrijske konoplje in ga uporabljamo kot hrano zaradi idealnega razmerja esecialnih maščobnih kislin omega 3, omega 6 in GLA - gama linolenske kisline. Kakovostno konopljino olje je smaragdno zelene barve in ima nežen okus po oreščkih, zaradi česar je uživanje povsem enostavno. Omega 3 in omega 6 sta v optimalnem biokemičnem razmerju (3:1), kar je naravnost idealno za prehrano ljudi. Posebnost konopljinega olja je dejstvo, da je edino jedilno olje, ki vsebuje neposredne metabolite gama-linolenske kisline (GLA) in stearidonsko kislino (SDA), ki pomagata ohranjati hormonsko ravnovesje in blažita težave pri kroničnih kožnih boleznih kot so luskavica, akne in ekscemi. Vsebuje tudi vlaknine in klorofil, ki je močan antioksidant.

 

Konopljino olje je najbolje uživati zjutraj na tešče, priporočljiva dnevna količina je 1-2 jedilni žlici na dan. Lahko se ga dodaja solatam, juham, namazom in vsem jedem, ki so ohlajene na temperaturo za uživanje. Ne sme se segrevati. Esencialne ali nujne maščobne kisline delujejo kot neurotransmiterji ali prenašalci  hranilnih snovi skozi celične membrane, zaradi česar so vse telesne celice bolje prehranjene.

  •  

 

 

Zaradi velike energetske vrednosti in vsebnosti vitaminov A, B, C, D, E,  vsebnosti mineralov, kalija, kalcija, železa, cinka, fosforja in magnezija blagodejno vpliva na:

 

  • Podpira imunski sistem in zvišuje telesno odpornost, kar je posebno zaželjeno pri vseh rakastih in avtoimunih oboljenjih.

  • Ščiti želodčno sluznico.

  • Topi holesterol.

  • Uravnava krvni tlak in krvni sladkor.

  • Zmanjšuje težave pri alergijskih boleznih, kožnih boleznih luskavici, mozoljih in aknah ter bolečinah v sklepih.

  • Izboljšuje vid.

  • Lajša težave v menopavzi in ohranja hormonsko ravnovesje.

  • Učinkovito blaži stranske učinke kemoterapije in imunosupresivne terapije.

  • Preprečuje periferno neuropatijo kot posledico diabetesa ali kemoterapije.

Oluščena konoplja

Uživa se surova, ni jo potrebno kuhati.  Je popolno živilo, saj vsebuje visoko vrednost proteinov, nenasičenih maščobnih kislin, ogljikove hidrate, vitamine in minerale. Z luščenjem se odstrani samo trda ovojnica, zrna in vlaknine. Vse ostale učinkovine se ohrani, zato je enakovredna konopljinemu olju, le da vsebuje še beljakovine in ogljikove hidrate. Je izvrstnega okusa in se uporablja v kulinariki za številne jedi. 

 

Lahko se dodaja juham, ohlajenim na temperaturo za uživanje, kot zakuha raznim namazom, muslijem, jogurtu, sadnim kašam in sokovom, smoothijem  in tako dobimo polnovredne obroke.

Konopljina moka

Nastane z mletjem pogače ali briketov, ki ostanejo po stiskanju olja. Je izvrstnega okusa in vsebuje 40 % čistih proteinov. Lahko se uporablja tudi surova kot proteinski prah za energetske napitke. Konopljina moka ne vsebuje glutena in je primerna za prehrano oseb s celiakijo. Odlično se meša z drugimi mokami, naprimer ajdovo in pirino. Običajno lahko pri vseh receptih nadomestimo 1/3 od celotne količine predpisane moke s konopljino moko. Uporablja se lahko za peko kruha, peciva in za izdelavo testenin.

Na Ekološki kmetiji Darja je konopljino zrno pridelano iz kontrolirane ekološke pridelave iz semena sorte Fedora 17, pridelano na lastni njivi v Mošnjah na Gorenjskem. Industrijska konoplja je vzgojena popolnoma brez uporabe pesticidov in herbicidov.

 

Konopljino olje je nerafinirano in hladno stiskano. Tako ohrani vse esencialne maščobne kisline, vitamine, minerale.  Grenčica na dnu steklenice pa se lahko nabere kot sled usedline, ki je užitna. Zaradi tega je neobstojno in ga je potrebno hraniti na temnem in hladnem mestu ter porabiti v roku pol leta. Polnjeno je v temne stekleničke po 500 ml in 250 ml.

Konoplja, neoluščena zrna

Skozi vso zgodovino se je industrijska konoplja uporabljala  za zdravljenje in izboljšanje mnogih stanj. V Indiji, Afriki in na Kitajskem je bila konoplja že od nekdaj poznana kot zelo pomemben vir proteinov in hranil, tako za ljudi kot tudi za živali. Konoplja je igrala pomembno vlogo tudi v religijah in spiritualnih obredih. Pridelovanje konoplje je bil pomemben del industrije tudi v Evropi. V Angliji so jo pridobivali kar 800 let, do leta 1971 pa se jo je dalo dobiti tudi na recept. Mnoge raziskave v današnjih časih so pokazale izjemne učinke te rastline. Med drugim se je izkazalo, da ne povzroča fizične odvisnosti in da nima dolgotrajnih stranskih učinkov.

 

Semena konoplje so čedalje bolj znana kot zdrava hrana. Vsebujejo zgolj sledi THC-ja. Imajo zelo visoko hranilno vrednost in so zelo uporabna v kulinariki ter kozmetiki. Vsebujejo vlaknine, minerale, klorofil, visoko vrednost nenasičenih maščobnih kislin, proteine in ogljikove hidrate. Spada med superživila. Zmleta v moko so dobra alternativa pšenični moki, saj ne vsebujejo glutena. Iz njih se prideluje tudi olje.

 

Olje ni primerno za cvrtje, lahko pa se uživa hladno. Cela konopljina zrna se lahko zmelje v kavnem mlinčku in nato doda številnim jedem, kar surova. Ni jih potrebno kuhati.

 

Njene najučinkovitejše lastnosti so antibiotične, protibolečinske in protivnetne. 

 

Stanja, ki jih lahko konoplja izboljša:

  • Rak: pomaga pri okrevanju po kemoterapiji, izboljšuje apetit.

  • Epilepsija: blaži napade in zmanjšuje njihovo pogostost.

  • Multipla skleroza: začasno lahko povrne nekatere izgubljene telesne funkcije.

  • Lajša bolečine v hrbtu in zmanjšuje napetost v mišicah.

  • Lajša migrene.

  • Glavkom: zmanjša pritisk na očesu, ki povzroča slepoto in na ta način lahko celo povrne že izgubljen vid.

  • Pomaga pri nespečnosti.

  • Lajša bolečine pri artritisu in revmatizmu.

  • Blaži PMS in lajša menstrualne krče (z uživanjem konoplje si je pomagala celo kraljica Viktorija).

  • Pomaga pri stresu in blagi depresiji, pri odovajanju od trdih drog in alkohola.

bottom of page