top of page
BELJAKOVINE

BELJAKOVINE

1. Katalizatorji biokemičnih reakcij – encimi – gradijo mišična vlakna, katalizirajo razgradnjo maščob. 2.Imajo vlogo prenašalcev snovi po telesu, npr. hemoglobin je beljakovina v krvi, ki prenaša kisik – ključen element za življenje in vadbo. 3.Skladiščijo substance v telesu, npr. feritin shranjuje železo v telesu. 4.Kontraktilni proteini so ključni za gibanje živih organizmov. 5.Služijo kot strukturne beljakovine – elastičnost vezivnega tkiva sta posledica beljakovin kolegena in elastina.

VLAKNINE - NAPOTKI

VLAKNINE - NAPOTKI

Priporočen dnevni vnos je 20g-40g vlaknin. Bela moka, bel kruh, polbeli kruh, črn kruh, bel riž, testenine iz bele moke so zelo osiromašena z naravnimi vlakninami. Zato poskusite doseči optimalen vnos vlaknin z naravno prehrano in ne s različnimi prehranskimi dopolnili. Držite se čim bolj naravne hrane – sveže sadje in zelenjava, polnozrnati izdelki, suho sadje,oreščki, ...

BELJAKOVINE GLAVNI GRADNIK TELESA

BELJAKOVINE GLAVNI GRADNIK TELESA

Beljakovine so glavni gradnik našega telesa. Neprestano poteka izgradnja in razgradnja, oziroma menjava. Naše telo ustvarja »bazen aminokislin« iz katerega črpa beljakovine. Ta bazen se mora nenehno polniti iz beljakovin, ki jih vnesemo s prehrano. Beljakovine se v telesu ne skladiščijo, ampak preminejo in zamenjajo jih nove. Beljakovine so tudi edino makrohranilo, ki se v telo ne nalagajo, ampak jih moramo obnavljati z vnosom hrane. Naše telo je tako sestavljeno iz »hrane« zadnjih 6 mesecev.

PREDNOST EKOLOŠKE PRIDELAVE

PREDNOST EKOLOŠKE PRIDELAVE

Pri nas vsa obdelava zemlje poteka po biodonamičnem načinu kmetovanja - to pomeni, da vse kar rastlina potrebuje za rast pridelamo sami. Pri konvecionlani pridelavi je pomebno, da je rastlina lepa in velika, rastlina pa vso svojo energijo uporabi le za rast, potem nima kvalitet, ki človeka zares hranijo. Samo hrana pridelana na biodinamični-ekološkI način ima vse hranilne vrednosti.

NEZADOSTEN VNOS VLAKNIN

NEZADOSTEN VNOS VLAKNIN

Največjo nevarnost za vse nas predstavlja nezadosten vnos vlaknin, saj je industrijska hrana zelo osiromašena. Nizek vnos vlaknin povzroči tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni ter povečuje možnosti za razvoj črevesnega raka. Zakaj? Prav zato, ker današnji povprečni človek zaužije veliko bele moke, pekovskih izdelkov, ... hrane, ki vsebuje gluten. V kolikor zaužijemo preveč predelane hrane, se nam v črevesju zalepi na črevesno steno. Na ta način telo ne more absorbirati hranil iz črevesja.

KONOPLJINI PROTEINI

KONOPLJINI PROTEINI

Novo! V ponudbo smo dodali fine konopljine proteine. Za vse, ki ste aktivni ali se profesionalno ukvarjate s športom. Uporabljajo se kot dodatek za v smoothie, sok, jogurt po aktivnosti ali zvecer kot vir beljakovin v večernem obroku. Ps. - Miha je narisal etiketo✌️

POZITIVNA VLOGA VLAKNIN

POZITIVNA VLOGA VLAKNIN

Vlaknine imajo v telesu dokazno pozitivne učinke. Še posebej za športnike je pomembno, da zaužijejo dovolj vlaknin v prehrani, saj le ta omogoča normalno delovanje črevesja – normalno tvorbo blata ter presnovo in predelavo zaužite hrane. Normalno delovanje črevesja je ključno, da telo čim boljše prebavi zaužito hrano in absorbira hranila. ZDRAVA ČREVESNA FLORA JE EDEN najpomembnejših dejavnikov pri tem procesu vsrkavanja hranil.

VIR VLAKNIN

VIR VLAKNIN

Vlaknine kot vir energije niso uporabne, kar pomeni, da ne vsebujejo nič ogljikovih hidratov. Vlaknine najdemo le v rastlinski hrani. Ne moremo jih dobiti iz beljakovin ali maščob. Glavna značilnost beljakovin je, da jih ne moremo v celoti prebaviti, saj v telesu nimamo za to potrebnih encimov. Najpomembnejši za telo so pektin – dobimo ga v sadju. Gume – najdemo jih v semenih. Celuloza – je sestavni del vsega rastlinja, hemiceluloza in lignin.

HRANILNE VREDNOSTI ZELENJAVE

HRANILNE VREDNOSTI ZELENJAVE

Zakaj je paradižnik v trgovini brez okusa, oz. je zelo voden? Spodaj odgovor na vprašanje - ker nima več hranilnih vrednosti... Primerjava hranilnih vrednosti v domači/ ekološki pridelavi ali industrijsko pridelani hrani, ki jo nudijo trgovine.

PIRINA MOKA

PIRINA MOKA

Nekaj o pirini moki, ki je odlična alternativa beli moki, tudi za zgoščevanje omak, peko kruha, palačink, peciva,... Pira se bolje topi v vodi in je lažje prebavljiva kot pšenična moka. Ni brez glutena, uživajo pa jo lahko ljudje, ki so zgolj nekoliko preobčutljivi na pšenico. Tudi če nimate težav z uživanjem pšenične moke, je pirina moka odlična za prehrano, saj z njeno uporabo zaužijete širši spekter hranil. Pirina moka ima več beljakovin in manj kalorij kot pšenična moka.

bottom of page