top of page

BOGATA MISO JUHA

POTREBUJEMO:

1 por

1/2 brokolija

100g gob (šampioni)

Jušna žlica alg Wakame

Posušen tofu v palčkah /ali navaden tofu

Pest kalčkov

Miso (hatcho) pasta (jaz jo kupim v Kitajskem vrtu v Ljubljani)

Rezanci Udon

Sončnično olje (hladno stiskano, nerafinirano)

1/3 čebule

Miso juha je izvrstna juha, ki lahko zadošča tudi kot glavna jed. Več sestavin kot boste dodali v juho bolj bo nastina in okusna. Še posebej pomembne sestavine te juhe so alge, ki v telesu delujejo čistilno.

PRIPRAVA:

Najprej narežemo zelenjavo na čim manjše kocke. V majšo skledico nalijemo toplo vodo in vanjo stresemo jušno žlico alg, da se le te napijejo vode. Če boste uporabili posušen tofu (mimogrede je izvrsten nadomestek svežemu tofuju, lahko pa ga imate vedno pri roki, saj ima daljši rok trajanja), ga enako kot alge, nalomimo v toplo vodo in pustimo, da se zmehča. V posebno skodelico pripravimo še miso pasto. V 2 dl damo 3 žličke miso paste in zmešamo, da se pasta v vodi stopi.

Zelenjavna osnova za juho:

Vzamemo srednjo veliko visoko posodo (v takšni kot ponavadi kuhate juho). Najprej na olju popražimo čebulo, por, brokoli, gobe in kalčke. Vse skupaj rahlo osolimo. Nato zalijemo z vodo (ne čisto do vrha, saj boste nazadnje dodali še v vodi stopljeno miso pasto). Zelenjavo nekaj časa kuhamo v vodi (najbolje, da vmes poskusite okus in trdoto brokolija in gob). Vseskozi juho kuhajte na zmernem ognju, saj voda nikoli ne sme zavreti.

Vmes v posebni posodi pripravimo udon rezance, ki se kuhajo 5 min. Ko so gotovi jih odcedimo. Najprej v juho stresemo še pripravljen tofu in alge, nato še rezance. Juho nato odstavimo iz ognja in vanjo vlijemo še pripravljeno miso pasto. Miso pasto nikoli ne vlijemo v vrelo vodo, saj tako izgubi vse pomembne snovi.

Vse skupaj premešamo in postrežemo zmerno toplo.

Dober tek!

Izbor najboljših
Zadnje objave
bottom of page